Kuchtění, baštění - Druh masa - krůtí
Sušené maso "Combatante"
Stolování v divočině
Vezmu „bagr“ a tesák a jedu na čundr, ne?! Jo, bejvávalo. Dnes máme k dispozici i sofistikované příbory pro ne tolik zatvrzelé trampy. Ono udržet jistou kulturu stolování pod volnou oblohou není špatné a povyšuje to zážitek. Opravdu. Zvlášť, když jsou k dispozici kvalitní nástroje.
Čééérvené vínooo, lískáčéééé...!
Nero di Troia Puglia Indicazione Geografica Protetta. Že nevíte, oč jde? Nuž, podívejte se. Nádhera.
Živá voda
Víte, co je jedním ze základní předpokladů úspěšného přežití v divočině i civilizaci? No, vlastně, tady to asi víte všichni. Ano, voda. Dostatek kvalitní pitné vody.
Tady u nás ve městech a vesnicích s dostupností pitné vody obvykle není problém. Otočíte kohoutkem a už to frčí, voda alespoň zdravotně nezávadná. Jsou ale oblasti a situace...
Scho-ka-kola – čokoláda s příběhem
Čokoláda Scho-ka-kola byla oficiálně uvedena na trh v roce 1936 v Německu jako „Sportschokolade“ na podporu sportovních výkonů. Zanedlouho, během válečných let, byla známá jako „Fliegerschokolade“ a přidělována letcům ke snížení únavy a zvýšení pozornosti, zvláště během dlouhých nočních misí. Byla i součástí nouzových balíčků pro přežití. Čokoládu dostávali i tankisté a členové posádek ponorek.
„To nikdo nevzal sirky…?!“
Oheň. Dobrý sluha, zlý pán. Jeho ovládnutí, nebo spíš ovládnutí umění oheň rozdělat a udržovat, se nesmazatelně zapsalo do historie lidstva i světa. Oheň hrál jednu z hlavních rolí i ve všelijakých zásadních událostech, vzpomeňme Sodomu a Gomoru, Pompeje, dinosaury a asteroid a další. Nesmíme ale zapomenout ani na méně spektakulární příležitosti, jako táboráky, pečené buřty a klobásy, brambory v popelu… I na to je třeba rozdělat oheň. Jsou k tomu všelijaké postupy.