Sangiovese je červená italská odrůda vinné révy, která svůj název odvozuje z latinského sanguis Jovis, „krev Jupitera“. Více
Klasifikace: Chráněné zeměpisné označení Puglia (IGP)
Hrozny: odrůda Sangiovese
Oblast produkce: v blízkosti kopců Murgia
Systém: apulská pergola.
Období sklizně: prvních deset dní v září.
Vinifikace: ručně sklizené hrozny jsou přivezeny do sklepa a po pečlivém výběru hroznů procházejí lisováním a odstopkováním. Poté probíhá macerace při teplotě 25 C° po dobu cca 8 dnů. Po stočení prochází víno jemným alkoholovým kvašením v oceli, následovanou jablečno-mléčnou fermentací a následně zráním a lahvováním.
Organoleptické tóny: typická je jeho intenzivní rubínově červená barva. Ve vůni živě vynikají charakteristické vůně černé třešně, třešní a kosatce podpořené sekundárními tóny rajčatového listu a sušených bylinek. Tříslová textura, výrazná a zároveň hedvábná, a kyselinka dávají tomuto vínu vyváženou povahu.
Párování s jídlem: talíř uzenin a kořeněných sýrů, pappardelle s koňským ragú, dušený kanec s přílohou ze sušených rajčat, masové kuličky z ďasa s omáčkou.
Teplota podávání: 18-20 C°
Analytické údaje: ABV: 12,5 %
Zbytkový cukr: 12 g/l
Celková kyselost: 5,20 g/l
Balení: 0,75 l