Máma má mísu…COMBATANTE má maso!
O existenci sušeného masa dnes u nás ví asi každý, vždyť je to také jeden z nejstarších způsobů úpravy jídla pro dlouhodobé skladování. Kdokoliv kdy četl nějakou mayovku z Divokého západu, nemohl se sušenému masu vyhnout, samozřejmě společně se zakopanými medvědími tlapami a flákotou pod sedlem. Sušené maso se dnes prodává v obchodech s potravinami, mají ho benzínky, je k vidění u všelijakých stánků, o e-shopech ani nemluvě. Nicméně ono není sušené maso jako sušené maso.
Obecně vzato trh oplývá především sušeným masem typu Jerky. To je to, co požíval Vinnetou s bratrem Old Statterhandem & Comp. To se nejdříve libové maso nakrájí na plátky, poté si dlouho poleží v pečlivě odladěných marinádách, dostatečnou dobu se suší a nakonec zaudí kouřem nejlépe z bukového dřeva. Následně se ještě může dále pokrájet. Výsledkem jsou tenké plátky, které si při požvýkání zachovávají přirozenou šťavnatost a chuť.
Sušené maso typu Biltong je původem z Jižní Afriky, kde je považováno za národní pochoutku pro všelijaké příležitosti, dokonce i jako vydatná svačina či oběd. Také u něj je historie veledlouhá a současná oblíbenost vysoká. Při výrobě se kvalitní maso nejdříve suší vcelku několik dní při nízkých teplotách do 30°C, aby si udrželo vláčnost a chuť i v mase obsažené tělu prospěšné enzymy. Výsledkem je méně „žvýkavá“ konzistence a zdůrazněná chuť především masa samotného.
Nuž, v COMBATANTE si můžete vybrat. Máme masa obou způsobů výroby a mnoha chutí. Osobně, pokud tedy mohu prozradit, jsem si oblíbil Jerky na takové to domácí žvýkání, k vínu, k pivku, jako snack místo všelijakých smažených brambůrků, slaných oříšků apod. Je to jaksi mnohem chutnější a zdravější. Biltong v nepálivých variantách (Original, Garlic, Medium, Koriandr) naopak beru na různé výlety, buď jako nouzovou zálohu energie „pro případ ztroskotání“ nebo coby takřka nic nevážící hlavní sváču, než dorazím k vhodné občerstvovně. Pokud máte rádi ostré, zkuste ty ostatní, třeba s Trinidad Moruga Skorpion se nudit jistě nebudete. Mne co do chuti velmi příjemně překvapila česneková varianta, prostě famózní.
Jak Jerky tak Biltong samozřejmě zastanou všechny zmíněné polohy. Každý si prostě vybere. V každém případě se jedná o pořádný kus masa v „komprimované“ podobě, spoustu dostupné energie, skvělé nutriční hodnoty, a navíc bez lepku, glutamátů, s nízkou hladinou sacharidů i soli. A vždycky k dispozici, sáček se vejde kamkoliv a „nic“ neváží. Jo, a skladování potažmo nošení s sebou vydrží dlouho, předlouho… Určitě se ale konce doby minimální trvanlivosti nedočká 😊
Ani stále aktivní veteráni ze spolku Československý legionář - SPIA CZECH na různých svých akcích nepohrdnou, a toť už tedy co říci.