Označením „taktické“ se může chlubit specifický druh per či častěji „propisek“ čili per kuličkových. Tělo takových per je tvořeno z velmi pevného materiálu, je těžké je zlomit nebo jinak poškodit. Většinou také mají malinko větší průměr pro lepší úchop, a to nikoliv pro psaní, i když se s nimi píše velmi dobře díky kvalitním náplním, ale pro zcela jiný úkol. Taktická pera mohou totiž být velmi nečekaným a účinným obranným prostředkem nebo neocenitelným pomocníkem v nouzových situacích.

Taktické pero se velmi dobře drží v ruce nejen při psaní. Uchopeno do sevřené pěsti začne najednou fungovat zcela jinak. Poskytne oporu dlani a prstům, které se mohou pevně sevřít, a navíc dostanete k dispozici hrot na každé straně – na jedné je obvykle psací špička a na druhé speciální hrot, často uzpůsobený k rozbití skla. Takže vlastně získáte vylepšený, mimořádně účinný a pro protivníka nečekaný typ kubotanu.

V kanceláři na stolem, ve stojanu s propiskami, v obchodě u pokladny, v náprsní kapse saka, v zadní kapse kalhot, v kabelce či pánské dokladovce či kufříku může takové pero poskytnout neocenitelné služby v různých situacích. Můžete s ním podepsat významnou smlouvu, napsat dopis, sepsat memoáry, ale ho také použít k obraně – a ať už trefíte drbana kamkoliv, šeredně to zabolí a překvapí a vám minimálně poskytne čas k nějaké další akci, byť jen k útěku do bezpečí. Pokud je pero po ruce třeba v autě, velmi dobře může posloužit k rozbití okna a rychlému úniku z vozidla.

Zkrátka, taktické pero je víceúčelový a velmi vhodný praktický doplněk pro každého, ženu i muže. Jeden nikdy neví…